Compyxblog

IT novosti, savjeti, preporuke, recenzije.

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Windows 10 Login Sa PIN Brojem

Za rad na Windows-u, Linux-u, MAC-u, Android-u i drugim operacijskim sustavima, potreban nam je korisnički račun sa definiranim dozvolama pristupa nad operacijskim sustavom i podacima. Na jednom računalu ili laptopu, možemo kreirati jedan ili više korisničkih računa, te im definirati što mogu raditi u operacijskom sustavu. U ovom članku, pisati ćemo o dostupnim korisničkim računima u operacijskom sustavu Windows 10. Isti ili slični korisnički računi su dostupni i u prethodnim verzijama operacijskih sustava.

U Windows 7, možemo dodati lokalni i domenski korisnički račun, dok u novijim operacijskim sustavima (Windows 8, Windows 8.1 i Windows 10), pored lokalnog i domenskog računa, možemo dodati i Microsoft korisnički račun. No, koja je razlika između ova tri računa i kada ćemo ih koristiti?

Kada kreiramo HomeGroup-u ili Workgroup-u, koristiti ćemo lokalne korisničke račune. Lokalni korisnički račun je vezan za fizičku ili virtualnu Windows mašinu i ne može se koristiti na drugim računalima ili laptopima. Ukoliko bi željeli koristiti isti korisnički račun i na drugoj Windows mašini, ne bi to mogli napraviti, sve dok ne kreiramo identičan korisnički račun i na toj mašini.

Ako korisnik ima potrebu da pristupa različitim resursima unutar iste računalne mreže, potrebno je da za svaki resurs koristi drugi korisnički račun i lozinku. Na kraju, korisnik mora da zapamti onoliko korisničkih računa koliko ima različitih resursa za pristup, npr. baza podataka, aplikacija, dijeljeni podaci na klijentskim mašinama itd.

Sigurnosni nedostatak bi bio kada bi IT Administrator konfigurirao sve resurse sa istim korisničkim računom i lozinkom. Za kreiranje i korištenje lokalnog korisničkog računa, nije nam potreban Internet. Ovaj korisnički račun možemo kreirati na više načina, no obično to radimo koristeći Control Panel ili Settings.

Microsoft korisnički račun

Microsoft korisnički račun je lokalni korisnički račun koji je potrebno prethodno kreirati na Internetu, kako bi ga koristili na Windows mašini. On je u stvari Windows Live ID račun, tj. email, koji koristimo za pristup Xbox-u, Hotmail ili Outlook servisu, OneDrive, Skype itd. Microsoft je omogućio da korištenjem ovog korisničkom računa na Windows mašini, imamo pristup svim Microsoft servisima na Internetu.

Omogućuje sinhronizaciju postavki korisničkog računa između različitih Microsoft uređaja, uključujući stolna računala, laptope, tablete i pametne telefone. Također, ukoliko želimo skinuti neku aplikaciju ili igricu sa Microsoft trgovine, Windows Store, potrebno je da koristimo Microsoft korisnički račun.

Microsoft korisnički račun možemo spojiti sa lokalnim ili domenskim korisničkim računom kako bi se sinhronizirale različite postavke koje smo podesili. Nakon što kreiramo Microsoft account na Internetu, možemo ga dodati na računalo koristeći Control Panel ili Settings. Postavlja se pitanje kada ćemo koristiti lokalni korisnički račun, a kada Microsoft korisnički račun? Zaključak ovisi o Vašim osobnim potrebama. Iako Microsoft korisnički račun ima više mogućnosti, za određene korisnike nije najbolje rješenje.

Ukoliko unutar kućnog okruženja ili tvrtke imamo implementiranu domensku infrasktukturu, krajnji korisnici koriste domenske korisničke račune. Da bi mogli koristiti domensku infrastukturu, potrebno je instalirati Windows Server 2016 na fizičku ili virtualnu mašinu, a zatim dodati u logiranju Active Directory Domain Services (ADDS).

Pored ADDS-a, potrebno je unutar iste računalne mreže instalirati i DNS (Domain Name System) i DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol). Nakon toga, IT Administrator kreira domenske korisničke račune i dodjeljuje ih krajnjim korisnicima. Domenski korisnički račun nije vezan za određeno računalo, nego se može koristiti na bilo kojoj Windows mašini koja je dio iste domenske infrastukture.

Ako korisnik ima potrebu da pristupa različitim resursima unutar iste računalne mreže, moći će to uraditi sa jednim domenskim korisničkim računom i lozinkom. Domenski korisnički račun se kreira na serveru, a računalo se dodaje u domensku infrastukturu koristeći System Properties alat.

Nakon što kreiramo lokalni i Microsoft korisnički račun, potrebno je definirati dozvole pristupa korisničkih računa koje imaju nad operacijskim sustavom. Na raspolaganju imamo dvije mogućnosti, uključujući:

  • Standard User Account – korisnički račun sa limitiranim dozvolama nad operacijskim sustavom, ne može mijenjati postavke operacijskog sustava, ne može kreirati nove korisničke račune, niti mijenjati postavke trenutno dostupnih korisničkih računa.
  • Administrator – korisnički račun koji ima potpunu kontrolu nad operacijskim sustavom, aplikacijama i podacima. Na Windows mašinama, vlasnik računala je obično Administrator, a svi ostali korisnički računi imaju niže privilegije. U tvrtkama je druga priča, obično zaposlenici koriste Standard User Account, a IT Administratori koriste Administrator korisnički račun. Administrator ima mogućnost kreiranja novih korisničkih računa.

Pored navedenih korisničkih računa, na raspolaganju imamo i dodatne korisničke račune koje koristimo shodno potrebama, a uključuju:

  • Guest account – korisnički račun koji je namijenjen za goste, i kao takav nije vezan za određenog korisnika, nego bilo koga ko ima potrebu za pristupom računalu. Sličan je Standard User Account, ali ne uključuje privatnost.
  • Child – korisnički račun koji je dio Microsoft Family Safety, čiji cilj je kontrola nad korisničkim računom, tj. djecom. Pomoću Microsoft Family Safety možemo definirati kada dijete može pristupiti računalu, koje stranice može otvarati i sl. Ovaj korisnički račun ima identične dozvole kao Standard User Account

Social

Iconfinder Facebook 2308066 1  Iconfinder Twitter 2308045 1  Iconfinder Linkedin 2308061 1  Iconfinder Instagram 2308118

OLX Compyx

Compyx na OLX ba  

Ko je na web-stranici: 70 gostiju i nema prijavljenih članova

Kontakt

Telefon  +387 60 359 4492

Adresa  Zenica, 72000, BiH

Mail  info@compyx.net

Calendar With A Clock Time Tools 1 Poned.-Subota 09:00-18:00

 

Jezik

bsende

Prijava na newsletter