Compyxblog

IT novosti, savjeti, preporuke, recenzije.

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

hdd vs ssd 696x435

SSD ili hard disk ili HDD? Kakva je razlika između ove dvije vrste diskova? Iako i SSD-ovi i tvrdi diskovi djeluju slično u pogledu svojih fizičkih specifikacija i značajki, najveća razlika leži u tome kako ove dvije vrste pogona pohranjuju podatke. Svaki od njih ima svoje prednosti i mane. Svaki će korisnik odabrati SSD ili HDD, ovisno o tome za što će koristiti svoje računalo. Saznajte i naučite kako se razlikuju sve ove dvije vrste diskova i koji je disk pogodniji za uporabu.

HDD ili hard disk
Tehnologija koja stoji iza tvrdih diskova danas je vrlo poznata i testirana više puta. Hard diskovi su u upotrebi već pedeset godina. U tih nešto više od pola decenije, proizvođači tvrdog diska su s vremenom poboljšali kvalitetu, mogućnost pisanja i čitljivost i kapacitet.

Osim toga, prvi tvrdi diskovi bili su mnogo veće veličine od današnjih, modernih. Najmoderniji hard diskovi, ovisno o tome jesu li oni prijenosnici ili stolni računari, prilično su mali. Osnova rada i funkcioniranja tvrdih diskova temelji se na rotaciji diska i umetanju igle. Svaki put kada korisnik "pokrene" tvrdi disk, ploča diska se okreće, nakon čega igla koja se koristi za čitanje podataka započinje proces čitanja dodirom na ploču.
Kako rade čvrsti diskovi?
Svaki tvrdi disk sastoji se od jedne ili više ploča. Svaka ploča diska je magnetno osjetljiva. Osim pločice na kojoj se podaci pohranjuju, tvrdi disk se sastoji i od pokretača. Namjena lansera je čitanje i upisivanje podataka na svaku od ploča (lanser izgleda kao ruka koja na kraju ima iglu).

Da bi se pokrenuo starter potreban je i motor koji se uključuje svaki put kad korisnik želi nešto napisati ili pročitati s diska svog računala. Osim ovih komponenti, tvrdi disk također ima I / O kontroler i posebnu potprogramu firmvera, koji služi za omogućavanje direktne komunikacije između samog diska i ostatka računarskog sistema.

Svaka ploča diskova dizajnirana je na način da je raspoređena u obliku koncentričnih krugova koji se nazivaju i stazama. Staze se dalje dijele na logičke jedinice koje se nazivaju sektori. Svaka pjesma i svaki broj sektora pruža određene adrese na disku koje se mogu koristiti za organiziranje i dohvaćanje podataka.

Podaci koje korisnik želi upisati na disk pišu se u najbližem raspoloživom području. Prije nego što se podaci upišu na dostupno područje, mora se pokrenuti poseban algoritam zadužen za obradu podataka nakon čega se pokreće ugradbeni softver koji zatim otkriva i ispravlja sve pogreške koje su se dogodile prilikom pokušaja upisivanja podataka.

Brzina kojom se ploče diska okreću varira. Obično se kreće između 4.200 i 7.200 okr / min (što je najčešće slučaj s računalima za potrebe korisnika). Te se brzine podudaraju sa brzinama pisanja i čitanja podataka na disk ili s njega. Što je veća brzina ploče, brži će disk moći upisivati ​​i čitati snimljene podatke i brže će korisnik moći pristupiti tim podacima.

Pisanje i čitanje podataka
Svaki put kada korisnik želi pristup nekim podacima s računala, I / O kontroler mora "izdati naredbu" ruci za podizanje podataka o tome gdje se ti podaci nalaze na disku, nakon čega ruka pokreće i čita te podatke.

To se događa svaki put kada korisnik želi otvoriti nešto na svom računalu, snimiti nešto, započeti igru, dok čeka da se otvori igra, na primjer, vrata koja vode u drugu sobu itd. Vrijeme potrebno za pokretač da pronađe oni podaci koje je korisniku potrebno s diska nazivaju se latencija.
Koji su nedostaci hard diskova?
Nedostaci čvrstih diskova ogledaju se u mehaničkoj prirodi pogona. Fizičko pretraživanje diska i čitanje podataka koje tvrdi disk izvodi uz pomoć pogonske ručice, igle i pregledavanje ploča diska zahtijeva mnogo više vremena nego pronalaženje podataka i čitanje elektronskim putem.

Da stvar bude još gora, mehanički dijelovi diska mogu preskočiti čitanje podataka. Može se dogoditi da se svi podaci na disku izbrišu ili oštete i nemoguće ih je pročitati u slučaju da je disk (ili primjerice laptop) pretrpio neko manje oštećenje. Ovo se posebno odnosi na laptopove. Tvrdi diskovi, s druge strane, troše puno više energije od SSD-ova.

Prednosti?
Tvrdi diskovi imaju dvije prednosti: provjerena su, isprobana tehnologija koju je lakše dizajnirati i izgraditi, a i puno su jeftiniji od SSD-ova. Jedan tvrdi disk od 512 GB mnogo je jeftiniji od SSD-a istog kapaciteta. Pored toga, današnji hard diskovi obično imaju znatno veći kapacitet od SSD-ova.
SSD
SSD ili "Solid State Drive" novija je tehnologija koja postoji tek nekoliko godina, ali koja vrlo brzo napreduje. Svake godine SSD-ovi rastu u pogledu kapaciteta i kvalitete (a time i njihova cijena polako opada). Jedna od stvari koja razlikuje SSD od HDD-a je način na koji pohranjuje podatke. Naime, sa SSD-om podaci neće "nestati" kad korisnik isključi svoje računalo.

Svaki SSD je dizajniran u obliku blokova koji su zatim organizirani u redove. Svi se podaci nakon toga elektronički pohranjuju u blokove (slično načinu na koji se podaci pohranjuju na USB stick ili drugu vrstu flash memorije). Način na koji se podaci čitaju i zapisuju na SSD-ove složeniji je nego na HDD-ovima (ponajviše zato što disk funkcionira kao skup blokova, a ne kao ploča kao na tvrdom disku).

Nedostaci?
Iako se SSD tehnologija razvija vrlo brzo, to je ipak puno novija i naprednija tehnologija u usporedbi s tvrdim diskom. S obzirom na to, tehnologija potrebna za izgradnju jednog SSD-a još je mnogo složenija i zahtijeva mnogo više resursa. SSD je slabijeg kapaciteta od tvrdog diska (SSD s najvećim kapacitetom je 4 terabajta, dok je tvrdi disk s najvećim kapacitetom 10 terabajta).
Prednosti?
Ako ste igrač (ili želite postati) ili vam je jednostavno jako važno da se vaše aplikacije, filmovi u Full HD ili 4K rezoluciji čitaju brže, tada je SSD definitivno za vas. SSD tehnologija omogućuje im da se izrađuju u manjim dimenzijama i podnose veće štete. Pored toga, SSD troši manje energije od tvrdog diska, što rezultira mnogo manje zagrijavanja računara.

Odluka je, naravno, ovisna o vama kao korisniku. Želite li jeftiniji, veći kapacitet ili manji, brži, energetski učinkovitiji i ekonomičniji, ali s manjim pogonom? Ovisno o tome za šta ćete koristiti računar, u skladu s tim kupit ćete i disk.

Social

Iconfinder Facebook 2308066 1  Iconfinder Twitter 2308045 1  Iconfinder Linkedin 2308061 1  Iconfinder Instagram 2308118

OLX Compyx

Compyx na OLX ba  

Ko je na web-stranici: 78 gostiju i nema prijavljenih članova

Kontakt

Telefon  +387 60 359 4492

Adresa  Zenica, 72000, BiH

Mail  info@compyx.net

Calendar With A Clock Time Tools 1 Poned.-Subota 09:00-18:00

 

Jezik

bsende

Prijava na newsletter