Compyxblog

IT novosti, savjeti, preporuke, recenzije.

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

apu vs gpu vs cpu 696x427

Ponekad se određeni pojmovi ili skraćenice uzimaju zdravo za gotovo, ali ponekad zaboravljamo da ne znaju svi što određene kratice znače. Takođe, kada kupite novi računar, vidjet ćete da ima određeni CPU, GPU i slično. Stoga ćemo u nastavku ovog teksta vidjeti šta svaka od tih kratica znači i za šta se koristi. Odnosno, vidjet ćemo za što je odgovorna pojedinačna komponenta i zašto morate znati neke osnovne stvari. Pa da vidimo šta su CPU, GPU i APU ...

CPU: Centralna procesna jedinica
Centralna procesna jedinica ili CPU je "mozak" računara. U računarima prije mnogo godina, CPU je rađen u obliku više čipova. Ali da bi povećao efikasnost i smanjio troškove izrade, CPU je sada na samo jednom čipu. Pogodili ste, ovo su procesori. Također, neki koriste izraz "mikroprocesori" za današnje CPU-e jer su mikro ili mali.

Mogućnost smanjenja veličine CPU-a omogućilo nam je dizajn manjih i kompaktnijih uređaja. Danas možete kupiti sve-u-jednom stolni računar jer se gotovo sve komponente, uključujući CPU, uklapaju u mali prostor. Nadalje, prijenosna računala su tanja i lakša, a s druge strane moćnija. Ne zaboravimo procesore u mobilnim telefonima, koji su danas moćniji od računara prije par godina.

CPU - ili procesor - zadužen je za izvršavanje procesa na vašem računaru. Upute ili naredbe se pohranjuju u RAM-u, a zatim šalju CPU-u na izvršavanje. To je sistem koji se sastoji od tri dijela: Dohvati, Dekodiraj i izvrši. U širem smislu, to znači da primaju neki ulaz, tj. Ulazne parametre i daju određeni izlaz, tj. Rezultat.

Ukratko, to znači da je CPU zadužen za učitavanje vašeg operativnog sistema, otvaranje aplikacija, pa čak i izvršavanje izračuna u Excelovoj proračunskoj tablici. Teške operacije, poput igranja igrica, dobar dio opterećenja CPU-a, ali i nekih drugih komponenti o kojima ćemo kasnije govoriti.
Danas možete pronaći procesore u mnogo oblika i dizajna. Imate one procesore koji imaju jedno jezgro i troše jaku snagu, na one koji imaju 10-12 ili više jezgara. Oni su mnogo moćniji, ali također zahtijevaju bolje napajanje.

GPU: jedinica za grafičku obradu

Uz sav napredak koji je postignut kod procesora, oni imaju svoje mane. Recimo grafička obrada - oni mogu obraditi grafiku linearnim koracima. S druge strane, grafika u igrama mora se obraditi paralelno ili istovremeno. I tu dolazimo do GPU-a, odnosno "jedinice za grafičku obradu".

GPU je na neki način dodatak CPU-u i pomaže u teškim grafičkim "zadacima". Zato ne možete bez problema igrati igre bez grafičke kartice. Možete, ali to će biti "patnja". Ako imate GPU, onda će to ići puno bolje i glađe.

Većina računara danas, uključujući laptopove, imaju CPU i GPU. Naravno, slabiji računari / prijenosni računala dolaze samo s CPU-om i integriranom grafičkom karticom koja je mnogostruko slabija od namjenske grafičke kartice.

Oba "čipa" - CPU i GPU - imaju slične funkcije, ali način na koji se obrađuju je različit. GPU radi mnogo stvari paralelno i na taj način može obavljati milijarde operacija potrebnih za igranje igara, reprodukciju multimedije, grafičku obradu slika i video zapisa itd. Grafičke kartice koje kupite gotovo uvijek imaju vlastitu memoriju ili RAM.

To im omogućuje pohranjivanje podataka koje generiraju. Onog trenutka kad im treba da ih prikažu, izvući će uspomene i poslati ih dalje. Nepotrebno je reći da je ovo izuzetno važno za igranje igara.

Budući da je te kartice često lako zamijeniti, igrači ih često mijenjaju. Ali naravno, dolazi po cijeni. Što je grafička kartica bolja i bolji je GPU, veća je i cijena. Bilo kako bilo, treba vam GPU za mnoge stvari koje radite na računaru.

APU: Ubrzana jedinica za obradu
Da bi smanjili fizičku veličinu i troškove proizvodnje, proizvođači komponenti pronašli su način da kombiniraju više elektroničkih komponenata u jedan čip. Najnovija iteracija ove tehnologije na System-on-a-Chip (SoC) uređajima. U ovom dizajnu uređaji imaju svu potrebnu elektroniku spojenu u jedan čip. To je pomoglo da se poveća proizvodnja jeftinijih komponenti i pametnih telefona.

Prethodnici SoC-a bile su ubrzane procesne jedinice ili APU-ovi. Kombinovali su CPU i GPU, ne samo da bi smanjili troškove proizvodnje, već i povećali efikasnost ovih čipova. Smanjili su udaljenost između GPU-a i CPU-a, povećavajući na taj način brzinu prijenosa podataka i povećavajući performanse uređaja.

Kako su GPU optimizirani za brže proračune, CPU može dio posla prebaciti na GPU. Ako su CPU i GPU odvojeni, jedan od faktora je njihova udaljenost i brzina prijenosa podataka. S druge strane, APU kombinira ove dvije komponente i brže su veće jer je sve pod "jednom kapom".

Međutim, današnji APU ne pruža uvijek bolje performanse od zasebnog CPU-a i GPU-a. APU često sadrži „slabije“ CPU-ove i GPU-ove, tako da je ovo sjajna stvar za neke druge potrebe.
Na primjer, AMD proizvodi APU-ove. Ali tako radi i Intel. Samo što AMD ima svoju namensku liniju APU-a, dok Intel nema.

Bilo kako bilo, dobro je znati razliku između CPU-a, GPU-a i APU-a. Svaka od ovih komponenti ima svoj zadatak. Pitanje je šta vam treba od računara i za šta ga koristite.

Social

Iconfinder Facebook 2308066 1  Iconfinder Twitter 2308045 1  Iconfinder Linkedin 2308061 1  Iconfinder Instagram 2308118

OLX Compyx

Compyx na OLX ba  

Ko je na web-stranici: 60 gostiju i nema prijavljenih članova

Kontakt

Telefon  +387 60 359 4492

Adresa  Zenica, 72000, BiH

Mail  info@compyx.net

Calendar With A Clock Time Tools 1 Poned.-Subota 09:00-18:00

 

Jezik

bsende

Prijava na newsletter